SMART HOME MEGOLDÁSOK

Automatized Quality Smart Residences


Mi az a Smart Home?

Manapság rengeteg olyan “okos otthon”-nak nevezett rendszer érhető el, amik több-kevesebb kényelmi megoldást kínálnak. Ez nem azt jelenti, hogy minden esetben beszélhetünk tényleges okos otthonról.

Természetesen mindenkinek más-más igényei vannak, így van akinek elegendő mindössze egy egy-egy részegység, de az még nem eredményez okos otthont. Ebből adódóan nem is létezik két egyforma rendszer.

Az okos otthon nem csak arról szól, hogy az eszközeinket okostelefonról tudjuk vezérelni. Sokkal Inkább arról, hogy a kiépített rendszer automatizált funkciókkal képes legyen végrehajtani bizonyos feladatokat helyettünk. Ezek a funkciók nem csak életünket könnyíthetik meg, de segítségükkel sok időt és főként energiát spórolhatunk meg.


SMART HOME rendszerek

A piacon jelenleg sok megoldás létezik melyekkel okos otthont hozhatunk létre. Drágább és olcsóbb, prémium és kevésbé minőségi rendszerek. Laikusként nem könnyű ezek közül választani, de még nehezebb eldönteni, hogy hosszú távon mi az olcsó és drága nekünk.
Mielőtt egy rendszer mellett döntünk, érdemes feltenni az alábbi kérdéseket, hogy lássuk milyen szolgáltatással, minőséggel állunk szemben.

Az Eszközökre mennyi garancia érhető el?

Ami elromolhat az el is romlik, Murphy törvénye alapján. Ezért nem mindegy, hogy mennyi ideig vagyunk anyagilag biztosítva az eszközök meghibásodásával szemben. A minőségi gyártók e téren 3 év garanciát vállalnak.
Javasolt olyan eszközöket telepíteni, amikre hosszabb, több éves garancia idő van

Bővíthető-e a rendszer?


Igényeink az évek során változhatnak. Ezért fontos, hogy a már meglévő rendszerünk bővíthető legyen és új igények esetén ne kelljen egy teljesen új rendszert kiépíteni.
Érdemes tehát olyan rendszert választani, ami a későbbiekben egyszerűen bővíthető.

Évek múltán a kezelőegység cserélhető?

A technika folyamatosan fejlődik, az elképzeléseink, elvárásaink is folyamatosan változnak. Így fontos szempont lehet például az, hogy a kapcsolók idővel cserélhetők-e?
Ajánlott egy olyan rendszert választani, ahol több gyártó kapcsolóit használhatjuk, illetve szélesebb termékpalettából választhatunk.

Vezetékes vagy vezeték nélküli eszközöket használnak?

Mind a két rendszer tud stabil és minőségi lenni. Itt azonban fontos megvizsgálni  a frekvencia lefedettséget, melyet a vezeték nélküli rendszerek használnak. Amennyiben az idő haladásával egyre több olyan eszközünk lesz, amely ugyanazt a frekvenciasávot használja, az erőteljesen befolyásolhatja az eszközök működésének stabilitását.
Amennyiben lehetséges érdemes a kombinált vagy vezetékes rendszer használatára törekedni. 

Kényelmi funkciók változtathatóak?

Az okos otthonok fő szerepe az, hogy az előre meghatározott feltételek teljesülésekor a kívánt funkció önműködően menjen végbe. Pl. a redőnyök napnyugtakor leereszkednek. Szokásaink változásával ezek a beállítások felülírhatók.
Válasszunk olyan rendszert, amit akár mi magunk is személyre tudunk szabni vagy más cégek is képesek programozni.Javasolt olyan eszközöket telepíteni, amikre hosszabb, több éves garancia idő van

Van-e egy központi rendszer mely az egész rendszert működteti?

A rendszerek többsége rendelkezik központi egységgel. Ha ez az egység felelős az elérhető összes funkció működéséért, meghibásodása esetén még a villanyt sem tudjuk felkapcsolni. 
Vannak olyan rendszerek, amelyek csak akkor működnek ha online kapcsolódnak egy távoli szerverhez. Amennyiben ez a kapcsolat megszűnik nem lesz elérhető az adott funkció.
Válasszunk olyan rendszert aminek nincs központi egysége vagy maximum a kényelmi szolgáltatások működését befolyásolja. Így egy esetleges meghibásodás esetén is elérhetőek maradnak az alapfunkciók.

Megfigyelhető az energiafelhasználásunk?

A fogyasztók energiafelhasználásának megfigyelésével és az információk felhasználásával olyan beállítások hozhatók létre, melyek jelentős energia megtakarítást eredményeznek.
Érdemes olyan rendszert telepíteni mely akár minden fogyasztónk energiafelhasználását rögzíti.
Prémium okos otthon rendszer

rendszer

Az általunk használt prémium okos otthon rendszer alapja a KNX. Ezt a KNX szabványt a világ nagy gyártói közösen fejlesztettek ki annak érdekében, hogy több ezer gyártó készülékei közül választhassunk, így alakítva ki az ízlésünknek megfelelő otthonunkat (például fali vezérlő eszközök, kapcsolók). A rendszer nagy előnye, hogy alapvető funkciók ellátása egymástól függetlenül is tud működni. Nincs központi vezérlő egység vagy online szerver, mely ha meghibásodik akkor az egész épületünk kezelhetetlenné válik.

Nem véletlenül használják szálloda láncok, ipari és gyártó üzemek is ezt a megoldást, hisz ezekben a szektorokban elengedhetetlen a folyamatos és megbízható működés. Ez számunkra is fő szempont volt a választásnál.

  • Szálloda láncok
  • Ipari üzemek
  • Gyártó üzemek


AES128 titkosítási szabvány

Rendszer biztonság

A mai világban adataink biztonsága nagyon fontos. A KNX standard a világ egyik legbiztonságosabb épület automatizálás rendszere, így védve vagyunk a külső illetéktelen támadásoktól, köszönhető az AES128 titkosítási szabványnak melyet a KNX használ.

Meghibásodás védelem

A KNX rendszer felépítéséből adódóan ha valami meghibásodik az nem befolyásolja a többi funkció működését. Hogy még ez se következzen be, az eszközök egy nagyon magas minőségbiztosítási folyamaton keresztül kerülnek a vevőhöz, a gyártók pedig több éves garanciát vállalnak az eszközökre.

Az elérhető funkciók tárháza szinte végtelen, csak a fantáziánkon és az igényeinken múlik, hogy milyen opciókat hozunk létre.A megfelelő végeredményhez megfelelő tervek szükségesek


Smart home tervezés

Pontos igények hiányában nehéz egy pontos, a későbbiek többletköltséget nem generáló árajánlatot készíteni. Így cégünk mindig nagy hangsúlyt fektet a felmérésre. Ebből körvonalazódik, hogy az ügyfeleink mit szeretnének, mi az amivel tisztában vannak az okos otthonnal kapcsolatban. Lehetnek olyan területek amelyeket érdemes bővebben átbeszélni, bemutatni ahhoz, hogy megfelelő döntést tudjanak hozni.

Azt, hogy mire is lesz szükségünk akkor tudjuk megmondani, ha már tapasztaltuk vagy láttuk valahol az okos otthon működését, előnyeit. Fontosnak tartjuk hogy az ügyfeleket megismertessük az elérhető – vagy a még fejlesztés alatt álló – funkciókkal.

Különféle egyéni igények lehetnek, melyek megvalósításához egy nagyon pontos igényfelmérésre van szükség. Ezen igényeket célszerű már a ház/lakás tervezésekor összegyűjteni. Pontosításuk és kiviteli szintű egyeztetésük már bőven ráér a tervek elkészülte után is. Amennyiben felújításról vagy átalkításról van szó, akkor is érdemes ezeket az igényeket előre meghatároznunk.
Néhány automatizált vezérlés


Példa Funkciók

Videó kaputelefon távoli eléréssel?

Jelzést kapunk az otthonunkba érkező vendégekről, videóhívásban kommunikálhatunk velük. Ha nem vagyunk otthon és valaki érkezik hozzánk, akkor a kaputelefonon keresztül beérkező hívást kapunk a telefonunkra. Beszélhetünk a hozzánk érkező személlyel, illetve látjuk is őt, kinyithatjuk a kaput vagy az ajtót távolról.

Árnyékolás- hővédelem automata funkciókkal?

Redőnyök – zsalúziák csoportos vagy egyedi mozgatása telefonról vagy előre meghatározott feltételek alapján automatikusan. Napnyugtakor bizonyos redőnyök leereszkednek, napkeltekor pedig automatikusan fel. Nyáron a belső hőmérséklet emelkedésének hatására a redőnyök automatikusan árnyékolási funkcióra váltanak, ezzel védve a felmelegedés ellene az épületet. Télen pedig pont fordítva, napsütéskor a napsugarak beengedése a cél, ezáltal melegítve a lakást.

Automata fűtés – hűtés vezérlés?

Helyiségenkénti egyedi hőmérséklet szabályozás. Vakáció – Távolmaradás funkció esetén a beállított hőmérsékletre áll be a rendszer, ezzel energiát takarít meg. Hazaérkezés előtt pedig a kíván hőmérsékletre állítja a fűtést/hűtést. Így a megszokott, kellemes hőmérsékletre érkezhetünk haza. Természetesen a helyiségek kívánt hőmérséklete szintén beállítható okostelefonról is.

Riasztó és kamera rendszer?

Amikor elhagyjuk otthonunkat a kamera rendszer „éles” üzemmódra vált és értesítést küld ha mozgást érzékelt és rögzített a beállított zónában. Hazaérkezéskor visszaáll a rendszer megfigyelés és rögzítés üzemmódba. Ha nincs otthon senki, akkor a mozgásérzékelők átváltanak riasztó módba és mozgás érzékelése esetén azonnal riasztják a megadott értesítendő személyeket, csoportokat vagy szerveket.

Haza érkező és távozó funkciók?

Hazaérkezéskor a fény viszonyoknak megfelelő a külső világítás kapcsolása vagy egyéb szükséges szolgáltatások aktiválása. Távozáskor a beállított lámpák lekapcsolnak, adott konnektorok áramtalanítva lesznek akár egy gombnyomásra vagy GPS alapon.

Riasztás?

Érzékelők használatával riasztást kaphatunk ha valami nem úgy működik ahogy azt várnánk. Pl. csőtörés esetén jelez és elzárja a vizet vagy ha valamelyik fogyasztó túllépi a megadott maximum energia fogyasztást figyelmeztetést küld.

Otthon távfelügyelet?

A házunkban- lakásunkban kiépítésre kerülő rendszerek okostelefonunk segítségével vezérelhetők vagy ellenőrizhetők a világ bármelyik pontjáról internet elérés segítségével. Történjen bármi ami kárt okozna ( betörés, csőtörés, fűtéskimaradás, stb) ön időben értesül és akár be is avatkozhat a hiba elhárítására.

Világítás vezérlés – fényintenzitás méréssel?


Világítások fel és lekapcsolása okostelefonról vagy hangvezérléssel szinte már alap egy háztartásban. Az extra funkciókkal azonban komoly energia mennyiséget spórolhatunk meg

  • Mozgásérzékelős vezérlés egyedi időintervallumban.
  • Időpont vagy napszak szerint előre beállított fényintenzitás. Pl. éjszaka a folyosón a mozgás érzékelős világítás csak az eredeti fény 10%-a.
  • Fényintenzitás méréssel konstans fényerőt tudunk elérni egy adott helyiségben, melyet a külső napfény beengedésével vagy a világítótestek fényerő szabályozásával tudunk a megfelelő szinten tartani.
Felügyelet?

Okostelefonokkal GPS koordináták használta estén meghatározhatók zónák, melyek elhagyása estének akár riasztás is küldhető a megadott telefonra. Ezzel mindig tudhatjuk, hogy a számunkra fontos személyek biztonságban vannak-e.

Kényelmi szolgáltatások?

Multimédia rendszer vezérlés. Kedvenc rádióállomásunk vagy kedvenc tv csatornánk bekapcsolása hazaérkezéskor. Ha szaunázni szeretnék rögtön hazaérkezés után egy hideg téli napon akkor távolról bekapcsolhatjuk a kívánt hőmérsékletre. Így hazaérve azonnal használható. Természetesen ez a funkció akár más kényelmi eszközök vezérlése is alkalmas mint pl. a jakuzzi, sütő.

Adatelemzés?

Naprakész információt kaphatunk a felhasznált vagy akár a napelem rendszer által megtermelt energia mennyiségéről. Megnézhető, hogy bizonyos eszközök mennyit üzemeltek, milyen időszakokban van a legnagyobb kihasználtsága, stb. Ennek segítségével olyan akciókat tudunk létrehozni mellyel jelentős mértékben tudjuk csökkenteni rezsi költségeinket.

Éjszakai üzem?

Érzékelők használatával beállíthatjuk, hogy este/éjszaka bizonyos fényforrások ne vagy csak csökkentett intenzitással működjenek. A kényelmi funkció mellett ezzel jelentős mennyiségű energiát is spórolhatunk.


Betöltés...